Od metle do čistilnega stroja

Sodobni čistilni stroji so nam v veliko pomoč.

Od čiščenja z običajnimi krpami, sirkovimi krtačami, različnimi omeli iz naravnih ščetin in tako imenovanimi križi, voskanja in biksanja parketnih podov, je v zadnjih desetletjih čiščenje zelo napredovalo.

Prvi čistilni stroji so prišli k nam v poznih osemdesetih letih. Takrat še zelo veliki, okorni, izdelani zelo kakovostno in za dolgoletno uporabo, za takratne razmere pa izjemno dragi in v veliki večini zelo težko dostopni posameznikom.

Membranski sistem polnjenja

Pri kombiniranih strojih je prevladoval membranski sistem polnjenja, ki je omogočal manjše rezervoarje, a dokaj velike kapacitete umazane vode oz. čiste čistilne raztopine. Tovrstni stroji so bili zelo kakovostni, a žal za zdravstveno in živilsko dejavnost povsem oz. pogojno neprimerni, saj membrane nikoli ne nudijo 100-odstotne garancije, da skozi manjše odprtine ne prehaja tudi umazana raztopina v čisto, ki lahko to okuži.

Upoštevamo finance, prihranek časa, varstvo okolja

Počasi so membrane izpodrivali plastični rezervoarji, ki so bili povsem ločeni, za čistilno raztopino in za umazano vodo. Niso pa jih mogli povsem izpodriniti, tako imamo sedaj na trgu oba sistema. Napredovala je tudi tehnologija akumulatorskih baterij, so manj škodljive za okolje in tudi bolj prijazne za vzdrževanje. Pogosto se uporabljajo gel baterije, ki imajo manjši spominski efekt in so bolj prijazne za vzdrževanje.

Lastnosti današnjih strojev

Današnji stroji so manjši, imajo različne možnosti uporabe in so bolj ergonomsko oblikovani, prevladujejo različne umetne mase, ki zelo dobro prenašajo različne udarce. Vsekakor je tukaj potrebno upoštevati tudi finančno stališče. Rezervni deli iz umetnih mas so običajno cenejši in dalj časa dobavljivi kot ostali, saj se že cena surovine lahko bistveno razlikuje. Prav tako se močno spreminjajo krtače in nastavki za stroje. Poznamo valjčne krtače, klasične vrteče krtače in različne filce, ki so se v zadnjem času tudi močno razvili.

Krpe so z leti pridobile na kakovosti, cene pa so nižje

Napredek je viden tudi na področju krp in krpic, čistilnih sredstev in premazov za zaščito različnih površin. Pred desetimi leti je bilo še nepredstavljivo v domači uporabi ali v profesionalne namene uporabljati mikro krpe, ki imajo zaradi svoje sestave in strukture vlaken bistveno boljše sposobnosti čiščenja, saj so bile cene vrtoglave. Takrat bi njihova profesionalna uporaba preveč vplivala na ceno storitve. Uporabljali smo klasične flis krpe različnih barv, ki se jih še danes najde na tržišču, a le še redko uporablja v profesionalne namene saj so njihove lastnosti v primerjavi s sedaj uporabljanimi mikrokrpami neprimerljivo slabše.

Skrb za čistočo in planet

Z dobrimi pripomočki lahko zelo vplivamo na delovni proces, ga olajšamo in skrajšamo. Delo olajšamo tudi našim čistilkam, ki čistijo za vas. Potrebno je razumno ravnati tudi s čistilnimi in zaščitnimi sredstvi, ki se dnevno uporabljajo, saj smo le gostje našega planeta in prav je, da bodo tudi naši zanamci lahko doživljali vse njegove radosti in lepote. To poskušamo zagotavljati tudi preko uvedenega sistema varovanja okolja ISO 14001:2004. Kljub vsem novostim vse skupaj ni mogoče brez pridnih in marljivih rok naših gospa, brez katerih nedvomno ne gre in s katerimi ostaja naše področje dela človeško in prijetno.

2 thoughts on “Od metle do čistilnega stroja”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *