Sejem varovanja IfSec 2011

Ekipa strokovnjakov iz Sintala je tudi letos obiskala največji in najbolj obiskan sejem varovanja v Evropi IfSec v Birminghamu. 

Obiskovalci iz Sintala se na sejem začnejo pripravljati že veliko pred odhodom. Na delovnih sestankih zbirajo informacije o potrebah varovanja, o težavah, ki bi jih bilo potrebno rešiti, in o željah, ki jih podajajo naročniki. Na sejem se odpravijo v upanju, da bo ob povratku čim več  stvari iz tega spiska prečrtanih.

Razstavljavcev iz Azije skoraj ni bilo

Sejem varovanja IfSec 2011Sejemski razstavljalci so tudi letos prišli z vsega sveta. Za razliko od prejšnjih let, pa letos, razen na video področju, skoraj ni bilo zaznati azijskih proizvajalcev, ki se umikajo zaradi vse bolj dejavne certifikatske vojne. Velikega pomena za nas je, da ponudbo razstavljalcev spremljajo tudi predavanja s področij trendov in problemov varovanja.

Sejem je nakazal, da je trend hitrega razvoja panoge prešel v fazo umirjanja, kakšnih presenetljivih novosti pa sejem ni ponudil. Na vseh področjih tehničnega varovanja se je že dodobra usidrala IP tehnologija.

Upravljanje centrale z mobilnikom

Protivlomni sistemi se vse bolj integrirajo s pametnimi sistemi na objektu (razsvetljava, prezračevanje, ogrevanje, internet…). Uveljavljajo se brezžični sistemi, ki se cenovno približujejo žičnim, poleg tega pa pridobivajo tako na varnosti komunikacije kakor tudi na dometu. Hitro se razvijajo tudi sistemi za upravljanje alarmnih central, še posebej za upravljanje z mobilnimi telefoni, iPodi ipd.

Klasični analogni video sistemi še niso odpisani, se pa njihov odhod vztrajno bliža. Vse bogatejša ponudba termalnih kamer omogoča video nadzor v popolni temi, saj zakonodaja nič več ne omejuje njihove uporabe. Dolgoletno vojno med protokoli je prepričljivo dobil protokol H.264, ki je sedaj integriran prav v vsaki snemalni napravi.

Video sistemi za odkrivanje požarov

IfSec_pestra_sejemska_ponudbaSnemalne naprave video sistemov se nadgrajujejo s funkcijami za vizualno analizo: prepoznava obrazov, odtujenih predmetov in registrskih številk, štetje ljudi in prometa,… Precej nov je tudi patentiran sistem odkrivanja požara s pomočjo video sistemov. Ponudba se širi tudi na področju podpornih aplikacij za povezovanje protipožarnih central.

Dobre sisteme kontrole pristopa družijo skupni imenovalci samoadresiranje ter enostavna montaža in uporaba. Ponudba biometričnih naprav, ki prepoznajo osebo na podlagi telesnih lastnosti (obraz, prstni odtis, očesna roženica, …), je res pestra. Zanimivi so tudi sistemi za lociranje uporabnikov znotraj nekega objekta s pomočjo aktivnih oddajnikov.

Varovanje ni samotni otok

Zelo očiten napredek na področju varovanja je ugotovitev, da varovanje ni samotni otok sredi morja. Nanj je potrebno gledati s širše perspektive in ga povezovati tudi z drugimi dejavniki življenja. Uspešno bo le, če bo prisotno v vseh plasteh našega bivanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *