Varovanje športne prireditve EuroBasket

Priprave na varovanje trajale več kot eno leto

Družba za varovanje Sintal se je v letu 2013 veliko posvečala pripravam na varovanje največje športne prireditve v samostojni Sloveniji doslej, EuroBasketa 2013. 90 tekem evropskega košarkarskega prvenstva, največje športne prireditve v Evropi tega leta, si je na petih lokacijah s tribun ogledalo več kot 330 tisoč navijačev.

Varnostniki družbe Sintal
Uspešen zaključek varovanja prvenstva EuroBasket 2013.

Varnost so pohvalili organizatorji in obiskovalci

Na svoje delo smo se v Sintalu dobro pripravili, čemur lahko pripišemo zasluge za to, da je prvenstvo kljub evforičnemu vzdušju minilo brez incidentov. Naše delo so pohvalili tudi organizatorji – Fiba Europe in Košarkarska zveza Slovenije – in obiskovalci.

Najbolj pogosto smo preprečevali vnos prepovedanih predmetov na prizorišče. S pregretostjo obiskovalcev večinoma nismo imeli velikih težav, navijanje je bilo zelo kulturno. Na tekmah nekaterih reprezentanc, za katere smo ugotovili, da nekateri njihovi navijači preizkušajo meje dopustnega navijanja (tudi z agresivnim vedenjem), pa smo bili v posebni pripravljenosti.

Dragocene izkušnje za družbo za varovanje in varnostnike

Pri varovanju sta zelo pomembni izkušenost in seznanjenost varnostnega osebja s podrobnostmi delovnega mesta, kar velja tako za sekundarna dela varnostnikov, kot je usmerjanje obiskovalcev, kot tudi za predvidevanje nevarnih situacij. Organizatorji varovanja, vodje in varnostniki smo z varovanjem pridobili veliko izkušenj, ki nam bodo koristile v prihodnje.

Varovanje košarkarskega prvenstva je analiziral Milan Germ, vodja varovanja EuroBasketa 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *