Boks je za pametne

Elvis Erdić varnostnik trener boksa

Za varnostnike sta pomembni tako psihična kot fizična kondicija. Sintalovec Elvis Erdić se že od sedmega leta ukvarja z borilnimi veščinami. Sedaj osvojeno znanje predaja naprej; kot vaditelj sodeluje v novem kamniškem boksarskem klubu Hayat.

Elvis Erdić varnostnik trener boksa 4

Začel je s karatejem in dosegel rdeči pas. Po nekaj lepih uspehih je odkril, da ga še bolj zanima boks, in se pričel učiti pri enem od najboljših učiteljev v Sloveniji, Janezu Galetu. Tudi v tem je bil uspešen, vendar je bil kasneje zaradi poškodbe primoran šport opustiti. Po premoru znova začenja z aktivnostmi, trenira začetnike, načrtuje treninge tekmovalnih športnikov in tudi lastno udeležbo na tekmovanjih.

Usposabljanje varnostnikov in policije

Boksarski klub Hayat (v arabščini Življenje), ki ga vodi Boštjan Veinhandl, je tesno povezan z Judo klubom Kamnik. Skupaj nudijo posebno kombinacijo vadbe, ki se je udeležuje tudi veliko varnostnikov – Elvisovih sodelavcev – in policistov. “Ta vadba je posebej primerna za ljudi v teh poklicih,” pravi Elvis. Na prvi pogled se zdi nenavadno, da bi jim judo in predvsem boks prišla prav, saj je njihova naloga v vsaki situaciji ostati miren.

Hayat boks klub varnostniki policija trener boksa

“Prav prideta pri samoobrambi oziroma, ko je potrebno umiriti situacijo,” razloži Elvis. Boks se kljub temu zdi nenavadna izbira, če je za judo (v prevodu mehka pot) nekako jasno, da uči tehnike obrambe pred napadalcem in strokovne prijeme brez udarcev, s čimer se agresivno osebo umiri in praviloma ne pušča posledic. Pri boksu gre vendarle za boj s pestmi s ciljem onesposabljanja nasprotnika – in za varnostnika je seveda popolnoma nesprejemljivo, da bi izvajal napade.

Elvis Erdić varnostnik trener boksa 3

»Vendar je boks tak le na prvi pogled,« pravi Elvis. »Vsak, ki se zares ukvarja z njim, ve, da ni pretepaški šport, ampak umetnost,« doda. »Najprej potrebuješ najmanj eno leto, da se naučiš osnov. V tem času je vsa vadba »na suho« pred ogledalom. Nato je na udaru vreča. Šele, ko je človek zares pripravljen, lahko vadi z drugimi,« pojasnjuje Elvis. Nekateri primerjajo ta šport tudi s šahom, saj moraš biti ne le natreniran, temveč tudi taktičen. Vse to in še več pride prav tudi pri samoobrambi.

Za pametne

»Boks je šport za tiste, ki osvojeno znanje in spretnosti znajo pametno uporabiti. Tudi pri varovanju.” Pravila so jasna, a kljub temu se v klubu včasih znajde tudi kdo, za katerega vaditelji zaslutijo, da bo znanje izkoriščal, ali izvejo, da je pretepač. “Takega človeka takoj odslovimo,” pravi Elvis.

 

 

 

 

2 thoughts on “Boks je za pametne”

  1. pozdravljeni
    Boks za pametne — so leta pri ženskah važna? Do katerega leta sprejemate oz. kakšna je starostna struktura.
    LP Katarina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *