10 korakov reševanja iz dvigala

Ostati ujet v majhnem prostoru, morda celo visoko nad trdnimi tlemi, je za marsikoga scenarij za nočno moro ali grozljivko. A se v resnici dogaja, in to celo dnevno. Lani so Sintalovi interventi vsak dan opravili povprečno več kot štiri reševanja iz dvigal.

Interventi koncerna Sintal so v letu 2014 uspešno opravili 1560 reševanj iz dvigal po vsej Sloveniji.
Interventi koncerna Sintal so v letu 2014 uspešno opravili 1560 reševanj iz dvigal po vsej Sloveniji.

Kaj storiti, če se znajdem v dvigalu, ki obtiči med nadstropji?

Vsa reševanja, ki so jih opravili interventi Sintala, so se doslej končala srečno. V mislih moramo torej imeti, da bomo hitro rešeni. Če bomo mirni, bomo tudi lažje pomagali reševalcem, da opravijo svoje delo.

Reševanje iz dvigala v desetih točkah poteka tako:

  1. Če pride do neljubega dogodka, da ostanete ujeti v dvigalo, ostanite mirni in sledite navodilom v dvigalu. Ponavadi je potrebno določeno število sekund tiščati ustrezen gumb v dvigalu, da se vzpostavi klic v sili.
  2. Sistem za klic v sili v dvigalu, ki je povezano s Sintalovim VNC, vzpostavi komunikacijo z obema Sintalovima 24 ur na dan odzivnima VNC-jema. Klic prevzame strokovno usposobljen operater.
  3. Operater sproži reševanje in na lokacijo pošlje praviloma dva usposobljena reševalca iz dvigal.
  4. Reševalca prispeta na objekt v najkrajšem možnem času. Statistika pravi, da povprečno v manj kot 15 minutah.
  5. Eden od reševalcev se usmeri v nadstropje, kjer je obtičala kabina dvigala, in vzpostavi kontakt z ujetimi osebami. Njegova vloga je zelo pomembna. V primeru, da oseb ne bi uspel pomiriti in jim podati vseh informacij ter navodil za ravnanje, je reševanje lahko zelo oteženo, ujete osebe pa po nepotrebnem panične.
  6. Drugi reševalec se odpravi do strojnice dvigala. Stalno komunicira s prvim reševalcem in prične s spuščanjem ali dviganjem kabine dvigala v pozicijo, kjer je mogoče varno mehansko odpreti vrata dvigala in ujete ljudi rešiti iz njega.
  7. V kolikor vse poteka brez večjih zapletov in vsi udeleženci izvajajo, kar se predhodno dogovorijo, reševanje poteka hitro in se hitro tudi zaključi.
  8. Z rešenimi osebami se potem, ko se nekoliko pomirijo, pripravi obvezno poročilo o reševanju.
  9. VNC obvesti odgovorno osebo lastnika dvigala, da je bilo izvedeno reševanje in hkrati pozove, da se naroči servis dvigala pri pooblaščenem vzdrževalcu dvigal.
  10. Na vratih dvigala pustimo obvestilo, da je dvigalo v okvari.

Se zgodi …

Prijetni zaključki …

Pred časom smo se odzvali na klic nosečnice, ki je obtičala v dvigalu. Na klic sta se odzvala dva usposobljena reševalca, ker pa je gospa ob klicu v sili povedala, da je visoko noseča in da potrebuje zdravniško pomoč, smo aktivirali tudi reševalce. Zaradi hitrega in strokovnega reševanje je bila gospa v 15 minutah rešena iz dvigala, ji je pa dogodek sprožil predčasni porod. Gospa je bila prepeljana z reševalnim vozilom do ustrezne zdravstvene oskrbe, kjer je kasneje rodila zdravega otroka.

Manj prijetni zaključki …

Dogajajo pa se tudi primeri, ko ljudje tudi z najhitrejšo storitvijo niso zadovoljni. Operaterji so denimo prejeli klic v sili iz obtičalega dvigala, ujeti gospod pa je nejevoljno sporočil, da zaradi tega zamuja na pomemben sestanek. Reševanje sta naša usposobljena reševalca izvedla hitro in ga v petnajstih minutah že končala, vendar je gospod vseeno izrazil mnenje, da sta hodila predolgo. Tudi to se torej zgodi, na srečo pa zadovoljne rešene osebe prevladujejo z veliko prednostjo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *